Materiaalisanasto

MATERIAALISANASTO

Ompeluharrastusta aloittaessa törmää usein valtaisaan määrään termejä, joista ei luultavasti ole koskaan kuullutkaan tai ainakaan niiden merkitystä ei tiedä. Meidänkin ompeluosastomme vilisee kaikenlaisia ompeluun ja kankaisiin liittyviä termejä, jotka tietysti meille itsellemme ovat itsestäänselvyyksiä. Perusteiden kertaaminen tekee kuitenkin hyvää itse kullekin ja siksi olemmekin keränneet tähän selityksiä materiaaleihin liittyviin termeihin. Huomaathan, että olemme pyrkineet avaamaan termit niin, että ne ymmärtää myös ilman ammattikoulutusta alalle ja siksi osa selityksistä voi varsinkin ammattiompelijoiden korvaan kuulostaa vähän hauskoilta!

Puuvilla on pehmeä luonnonkuitu, jota suosimme kankaissamme. Puuvilla saadaan pensaina kasvavan puuvillakasvin siemenhahtuvista. Siitä valmistetaan ensin lankaa, joka kudotaan tai neulotaan kankaaksi. Materiaalina puuvilla on hengittävää eikä se ärsytä ihoa. Värjäämätön puuvilla on yleensä luonnonvalkoista tai vähän kellertävää – puhtaanvalkoinen puuvillakangas on siis valkaistu ja muut värit tehdään värjäämällä. Puuvilla imee kosteutta ja tuntuu märkänä iholla nopeasti märältä. Puuvilla kestää myös hyvin lämpöä ja useimmiten sen voi pestä huoletta jopa 60 asteessa. Meidän pesuohjeemme on kuitenkin usein 40, mikä johtuu digipainatukselle sopivista lämpötiloista. Puuvillaa löydät meiltä neulottuna trikoona sekä joustocollegena ja kudottuna puuvillakankaina.

Trikoo on joustavaa neuloskangasta. Jos katsot trikoota läheltä, näet että se koostuu pienen pienistä silmukoista – ihan kuten puikoilla käsin neulottu neulekin! Tämän vuoksi trikoo joustaa aina ja mekin puhumme usein joustavista kankaista vaikka kyseessä onkin siis oikeasti neulos. Materiaaliltaan trikoo voi olla 100% puuvillaa tai siinä voi olla seassa elastaania esimerkiksi 5%. Tällöin neulos palautuu myös venytyksestä paremmin ja se sopii napakampiin vaatteisiin. Meidän elastaanillisista trikoistamme voi ommella esimerkiksi tunikoita, t-paitoja, mekkoja, leggingsejä tai vaikkapa ohuita hupparityylisiä paitoja. Oikeasti vain mielikuvituksesi on rajana!

Joustocollege näyttää oikealta puolelta ihan samalta kuin trikoo mutta ero löytyykin nurjalta. Joustocollege on paksumpaa (neliöpaino meillä usein 240-260g) ja nurjalla on lenkit. Myös harjatussa joustocollegessa on lenkit, mutta harjauskäsittely tekee nurjasta pörröisen. Joustocollege sopii erinomaisesti esimerkiksi huppareihin, collegehousuihin tai vaikka haalareihin. Myös meidän joustocollegeissamme on elastaania ja siitäkin voi tehdä myös napakampia vaatteita, kuten housumaisia leggingsejä. Paksuutensa vuoksi joustocollege ei kuitenkaan aina jousta yhtä hyvin kuin trikoo, joten väljyyttä voi joutua säätämään.

Merinovillaneulos on nimensä mukaisesti merinovillasta neulottua kangasta. Meillä neulokset ovat aina 100% merinovillaa, joka on valmistettu mulesing vapaasti. Tällöin merinolampaille ei ole tehty kivuliasta mulesing-käsittelyä. Myös merinovillassa näet pienet silmukat ja kaikkien neulosten tavoin se joustaa. Merinovillaneulos voi käytössä ”löystyä” ja vaate muuttuu väljemmäksi, mutta tämän voi villapesulla pelastaa. Tämäkin kannattaa huomioida väljyysvaroissa.

Puuvillaneulos on termi, joka on oikeastaan syntynyt ajan kanssa asiakkaiden suussa. Tällä tarkoitamme 100% puuvillaa olevaa paksua neulosta, jossa silmukat erottuvat isompina kuin vaikkapa trikoossa. Tämä on paksuudeltaan enemmän kuin collegea, mutta nurjalla puolella ei ole lenkkejä. Puuvillaneuloksesta suosittelemme tekemään esimerkiksi neuletakkeja, huppareita tai mekkoja – kunhan väljyys on huomioitu! Tämä neulos ei palaudu venytyksestä, joten esimerkiksi napakat leggarit saavat äkkiä polvipussit eivätkä ne siitä häviä.

Resori on näppärä lisä moneen vaatteeseen. Myös resori on neulosta (meillä puuvilla-elastaania) ja se joustaa ja palautuu erinomaisen hyvin. Resori myydään usein putkella (eli tuubina, jota ei ole leikattu auki tasoksi) ja sen kokonaisleveys on muita kankaita huomattavasti kapeampi. Resoria käytetään esimerkiksi pääntiellä, hihansuussa tai helmassa reunan viimeistelyssä. Sitä venytetään ommellessa, jolloin se asettuu kauniisti.

Verkkarikangas on meillä sitä 90-luvun verkkarin kaltaista kangasta. Se on päältä sileä ja himmeästi kiiltävä ja nurjalta puolelta pehmeäksi harjattu. Meidän verkkarikankaissamme on myös elastaania, joten se sopii myös napakampiin vaatteisiin. Erityisen hyvä se on kuitenkin verkkatakeissa ja -housuissa, ihan kuten ennen vanhaan.

Softshell on ulkovaatteiden kangas. Se on päälipuolelta sileää ja nurjalta pehmeäksi harjattua. Softshell pitää tuulta ja kosteutta ja sopiikin näin esimerkiksi kuorivaatteisiin. Myös koirille tästä saa tehtyä mukavat takit ja liivit! Softshell ei kuitenkaan ole erityisen hengittävä materiaali.

Öljykangas on meidän kaupassamme puuvillaa ja tarkoitettu ulkovaatteisiin. Se hengittää ja pitää tuulta ja hylkii vettä. Pinta on nimensä mukaisesti öljymäisen tuntuinen ja suosittelemmekin vuorittamaan tästä kankaasta valmistetut vaatteet. Pinta voidaan vahata myöhemmin uudelleen jos se pääsee kuivumaan tai ei pidä enää tuulta tai hylji vettä. Öljykankaalle ei suositella vesi- tai muutakaan pesua vaan uudelleenvahausta. Käsiteltäessä öljykankaan pinta muuttuu elävämmäksi. Taitokset ja rypyt jäävät näkyviin kankaaseen ja tämä on öljykankaan ominaisuus. Sopii esimerkiksi takkeihin, laukkuihin ja reppuihin.

Tukikangasta voit tarvita monissa eri ompeluissa. Meiltä löydät silitettäviä tukikankaita, joissa on toisella puolella liima. Se sulaa silittäessä lämmön vaikutuksesta kiinni kankaaseen. Muistathan tarkastaa aina, että kaikki kappaleet ovat oikein päin! Tukikankaita on paljon erilaisia ja meiltä löytyy pieni otanta niistä. Tukikangas valitaan käyttötarkoituksen mukaan: kevyille kankaille usein ohuempi kevyttä tukea antava tukikangas kun taas paksuille kankaille voidaan käyttää todella jämäköitä tukikankaita.

Vohvelikangas on monille tuttu koulun käsityötunneilta. Se on juuri sitä kangasta, johon käsin kirjottiin paksulla langalla kuvioita ruutujen mukaan. Tästä kankaasta sitten ommeltiin jumppapusseja tai pöytätabletteja. Vohvelikangas soveltuu kuitenkin myös moderniin ompeluun: siitä teet esimerkiksi pyyhkeitä tai kylpytakkeja. Reunat huolittelemalla 100% puuvillaa oleva vohvelikankaamme soveltuu myös vaikkapa tiskiliinoiksi.

Viskoosi on muuntokuitu, joka valmistetaan selluloosasta. Siitä voidaan valmistaa kangasta sellaisenaan tai sitä voidaan käyttää toisen kankaan kanssa sekoitteena. Me olemme myyneet esimerkiksi 100% viskoosikangasta, viskoositrikoota sekä viskoosi-pellavasekoitekangasta. Joustamattomat viskoosikankaat vaativat kaavalta väljyyttä ja soveltuvat esimerkiksi paitapuseroiksi tai mekoiksi. Viskoositrikoota puolestaan voi käyttää useimmiten kuten puuvilla-elastaanitrikootakin. Tunnultaan viskoosikankaat ovat useimmiten sileitä ja ne laskeutuvat kauniisti soveltuen vaikkapa vesiputoispäänteihin hyvin.

Päivitämme listaa, kun lisäämme uusia materiaaleja verkkokauppaamme.