Dream Circus Oy sai Vuoden Yrittäjä -palkinnon

Luova ja vastuullinen vaatettaja Dream Circus Oy sai Vuoden Yrittäjä -palkinnon

Suomen vanhin toimiva yrittäjäyhdistys Kuopion Käsityö- ja tehdasseuruus ry palkitsi Vuoden Yrittäjä -palkinnolla varkautelaisen vaatetusalan yritys Dream Circus Oy:n, joka on tullut tunnetuksi naisten käytännöllisten ja kestävien arkivaatteiden markkinoilla ehta by Dream Circus -tuotemerkillään. Kotimaan markkinoiden lisäksi se on saanut jalansijaa Euroopan viennissä. Lähivuosien tavoitteet ovat USAn ja Japanin markkinoilla.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Eero Helinin mukaan tänä vuonna palkitsemisen perusteiksi nousivat yrityksen kotimainen teollinen tuotanto ja kansainvälistyminen.

– Tällaisina aikoina korostuu, että hyvinvointia syntyy vain työtä tekemällä. On hienoa, että meillä on yrityksiä, jotka panostavat kotimaiseen ja eettiseen tuotantoon. Halusimme kannustaa yritystä eteenpäin kansainvälistymisen ensiaskeleiden aikana.

Unelmia ja työn iloa

Dream Circus on nimensä mukainen yritys. Se syntyi varkautelaissisarusten Kati Kraemerin ja Laura Kemppaisen unelmista työskennellä mieluisan harrastuksen parissa, jossa voi päästää luovuuden valloilleen. Yritys käynnistyi harrastuspohjalta ja ilman isoja taustajuuria. Kummatkaan sisarukset eivät olleet alkujaan tähdänneet vaatetusalalle.

Omalla toiminimellään vaatesuunnitteluyrityksen 2014 perustanut Kati Kraemer oli toiminut aiemmin ravintola-alalla. Kun hän sai ahkerana ompelijana tunnetun äitinsä saumauskoneen ja huonekalumyyjänä ollut Laura-sisar ompelukoneen, aloittivat he suunnittelemiensa vaatteiden valmistuksen kotioloissa ensin itselleen ja sitten tuttavilleen sekä muillekin. Laura Kemppainen
vaihtoi opiskelunsa Savon ammattiopiston vaatetus/ompelijalinjalle. Sieltä tuli ensimmäinen työntekijäkin yritykseen.

Toiminta kasvoi nopeasti niin, että sisarukset olivat täystyöllistettyjä ja lisää työvoimaa sekä tiloja oli hankittava. Kumpiakin löytyi hyvin Varkaudesta eikä kotipaikkaa tarvinnut vaihtaa. Nykyisellään yritys työllistää kymmenkunta henkilöä.

Yritys muuttui 2018 toiminimestä Dream Circus Oy:ksi. Liikevaihto oli noussut useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Tänä vuonna on tähtäin 0,7 milj. eurossa ja ensi vuonna miljoonan rikkomisessa, jos kasvusuunnitelmat toteutuvat.

Koronapoikkeusaika ei ole Kati Kraemerin mukaan vaikuttanut merkittävästi kysyntään eikä yrityksen toimintaan kevään romahduksen jälkeen, mutta tulevaisuudesta ei tällaisina murrosaikoina voi tietää mitään varmaa.

– Meillä ei ole omaa ns. kivijalkamyymälää. Myynti tapahtuu 80-prosenttisesti verkkokaupassa. Se toimii hyvin ja on nykypäivää. Jälleenmyyjiäkin meillä on ja lisää pyrimme hankkimaan. Markkinointi sujuu pääosin sosiaalisen median, erityisesti Facebookin kautta. Siellä onnistuu myös vuorovaikutus ja verkottuminen asiakkaiden kanssa. Saamme myös ideoita asiakkailtamme ja kumppaneiltamme.

– Kansainvälisesti rekisteröity tuotemerkkimme ehta by Dream Circus on tullut mukavasti tunnetuksi. Sille on ominaista värikkyys, kestävyys, käytännöllisyys, inhimillisyys ja ekologisuus, jopa tarinallisuus. Lisäksi toimintaamme leimaa läpinäkyvyys, reiluus ja vastuullisuus. Kerromme avoimesti tuotannostamme ja tuotteistamme tausta-asiat mukaan lukien. Meiltä ei valmistusketjusta löydy halpatyövoimaa, huonoja työoloja, ympäristöhaitallisia materiaaleja tai muutakaan negatiivista, vakuuttaa Kati Kraemer.

Luovuus ja ilo säteilevät ulospäinkin

Tarinallisuutta, iloisuutta ja omaperäisyyttä säteilee yrityksen kiintoisilta, Laura Kemppaisen toteuttamilta kotisivuilta esimerkiksi avainhenkilöiden eläinnimityksissä: jänis, panda, kissa, myyrä, seepra, leijona ja laama.

Ennakkoluulottomuutta on, että Kati Kraemer (panda) luopui toimitusjohtajuudesta keskittyessään taiteellisen johtajan työhön numeroiden pyörittelyn sijaan. Toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi löytyi vuoden 2019 lopulla tuttu ja luotettava liiketalouden asiantuntijayrittäjä Petra Ryymin (jänis). Hän auttoi jo yrityksen alkutaipaleella.

Hallituksen puheenjohtajana on luova johtaja Laura Kemppainen (kissa) ja varapuheenjohtajana Kati Kraemerin Jussi-puoliso (leijona), ainoa mies yrityksen toiminnassa. Hän on yrittäjätaustainen metsäkoulun opettaja. Yrityksen osakkaina on viisi sen toimintaan osallistuvaa henkilöä, mikä vahvistaa yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Kotimaisuus ja paikallisuus kunniassa

Vuoden Yrittäjä -palkinnon lisäksi Dream Circus Oy ja sen perustajayrittäjä Kati Kraemer on saanut maakunnallisen Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon 2015 sekä tänä vuonna Keski-Savon Vuoden Uusyritys -palkinnon. Lisäksi meriitteinä ovat Avainlippu-, Design from Finland- ja D.O. Saimaa -tunnukset. Ne kertovat yrityksen toiminnan sekä tuotteiden korkeasta kotimaisuus- ja
paikallisuusasteesta.

Vaatteiden ja asusteiden sekä kangaskuosien suunnittelu tehdään pääasiassa yrityksen omin voimin. Suuri osa ompelutyöstäkin tapahtuu omissa toimitiloissa Varkaudessa ja pienempi osa Kuopiossa sekä Kiteellä alihankintana. Kankaat valmistetaan pääosin Puolassa ja osaksi Suomessa sekä Liettuassa – paljolti luomumateriaalista, muun muassa puuvillasta.

Naisten vaatteet ovat yrityksen pääartikkeli tunikat ja mekot kärkituotteina, mutta valikoimaa löytyy kasvavasti myös miesten ja lastenvaatteista. Vaatteiden lisäksi tuotteistosta löytyy asusteita, sisustustuotteita, kankaita, ompelutarvikkeita ja pieni valikoima astioita.

– Yritämme tehdä arkisistakin asioista vähän hauskempia. Positiivisuus kantaa varsinkin tällaisena aikana, korostavat Dream Circuksen yrittäjät.

Teksti ja kuva: Ilpo Lommi
Lisätietoja: 
Eero Helin, p. 0440 885 188 ja Petra Ryymin, p. 045 168 1030.