Hankaus- ja pesutestit kertovat materiaalien laadukkuudesta

Meillä on tiukat kriteerit käyttämiemme materiaalien laadulle. Testaamme kankaita aina pesutestein ennen kuin ne tulevat mukaan tuotantoomme. Näin varmistamme, että vaatteidemme materiaalit ovat aidosti korkealaatuisia. Emme myöskään myy mitään, mihin emme voisi itse pukeutua. Esimerkiksi akryyliä ei tuotteistamme löydy sen huonon kulutuskestävyyden ja herkän nukkautumisen vuoksi.

Ensimmäisen kerran äitiyspakkaukseen mukaan päästyämme tuli ajankohtaiseksi testata myös virallisesti materiaalit, joista housut valmistamme. Testattavaksi lähti siis musta yksivärinen joustocollege sekä kuviollinen trikoo mustavalkoisella Lazy-kuosilla. Testaukset tehtiin Tampereen ammattikorkeakoulun tekstiililaboratoriossa, jossa mahdollistui hankaus- ja pesutestien tekeminen puolueettomasti standardisoiduin menetelmin. Testaus vastasi myös meidän pesuohjeitamme: 40 asteen konepesu, ei rumpukuivausta (kuivatus testissä tehty riippukuivauksena, suosittelemme myös omille vaatteillemme tätä kuivausmenetelmää).

Testitulokset

 Mittauspöytökirja

Yllä kuvassa: joustocollegen tulokset. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se isompana.

Testitulokset näkyvät oheisissa kuvissa (tämän tekstin yläpuolella joustocollege, alapuolella trikoo). Arvosana-asteikossa 1 on huonoin ja 5 on paras. Puolikkaat arvosanat, kuten 3-4 ovat myös käytössä.

Testitulokset vastasivat hyvin itse tekemiämme testejä. Joustocollege kutistuu ensimmäisessä pesussa trikoota enemmän (trikoo ei juurikaan). Tämä on myös yksi syy, jonka vuoksi emme vaatteillemme kuivausrumpua suosittele. Oikeankokoisena ostettu vaate voi kuivausrummun jälkeen olla aivan liian pieni käytettäväksi. Tällöin menee hukkaan arvokkaita luonnonmateriaaleja sekä Suomessa tehty ompelutyö, kun vaate jääkin käyttämättä.

 Mittauspöytäkirja

Yllä kuvassa: trikoon tulokset. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se isompana.

Oikeilla pesumenetelmillä tahriintumista tai harmaantumista ei tapahdu ja värien hankauksenkesto on kankaan ollessa kuivana erittäin hyvä. Märkää kangasta ei koskaan tulisi hangata tai liiemmin venytellä, sillä se on hauraimmillaan silloin. Tämä näkyy myös testituloksissa: kuivana molemmat kankaat saivat parhaan arvosanan värien hankauksenkestossa (5) mutta märkänä tulos oli etenkin trikoolla huono (2). Pesun jälkeen vaatetta voi kuitenkin kevyesti oikoa muotoonsa ennen pyykkinarulle ripustamista.

Pesuohjeemme

Pesuohjeistamme löydät aina näiden testienkin mukaiset ohjeet. Erityisesti digipainetuille kankaille – kuten meidän kuviolliset kankaamme ovat – oikea pesulämpötila ja kuivausrummun välttäminen ovat tärkeää. Yksivärinen, läpivärjätty kangas (kuten tuo mustajoustocollege tai vaikkapa vuoden 2023 äitiyspakkaukseen valittu myyrän värinen joustocollege) kestää myös 60 asteen pesun. Kuumempi pesu voi kuitenkin kutistaa vaatetta enemmän kuin 40 asteen pesu, joten tämä on hyvä huomioida pesulämpötilaa valitessa. Omien testiemme mukaan kuumempi pesu ei ole välttämätön yksivärisillekään kankaille sillä ne eivät matalammassa lämpötilassa laske värejään.

Myös värikylläiset kankaamme kestävät hyvin pesua ja värit pysyvät kirkkaina pesusta toiseen.

Myös värikylläiset kankaamme kestävät hyvin pesua ja värit pysyvät kirkkaina pesusta toiseen.

 Turhia pesuja on kuitenkin syytä välttää niin vaatteen kestävyyden kuin ympäristönkin kannalta. Usein vaatteen raikastukseen riittää tuuletus tai paikallinen tahranpoisto. Joka käytön jälkeen emme suosittele vaatteita pesemään elleivät ne ole merkittävästi likaantuneet tai pesu ole välttämätöntä esimerkiksi hien vuoksi.

Laadunvalvonta

Tarkkailemme kankaidemme laatua jatkuvasti ja reagoimme muutoksiin nopeasti. Toisinaan tehtaaltamme tullut laatu ei vastakaan normaaleja kriteereitämme ja tällöin myymme erän kakkoslaatuisena pois.

Emme myöskään huoli valikoimaamme kankaita, joiden laatuun emme voi luottaa. Tämän vuoksi uusia materiaaleja tulee valikoimaamme vain harvoin: haluamme todella varmistua laadusta ja sen pysyvyydestä ennen kuin hyväksymme sen osaksi ehta by Dream Circus -mallistoa.

Tunnisteet: