Kuvallinen ompeluohje: Hertta-tunikan helman muotolaskokset

Hertta on hauska tunika. Siinä on pussimainen helma ja reilut taskut, joihin mahtuu tavaraa. Helman muoto syntyy muotolaskosten avulla ja tässä kuvallinen ohje yhteen tapaan ommella ne.

HUOM! Korostamme, että muotosaumat voi ommella toki monella tavalla. Tässä on yksi tapa esitettynä. Hertta-tunika on sopiva kaava keskitasoiselle ompelijalle, joten perus ompelutaitoja edellytetään sen ompelussa.

Kaavassa on mukana 1 cm saumanvarat ja 3 cm helmakäänne. Kaavaan ei siis näitä tarvitse lisätä.


1. Kaava-arkilla muotolaskos on merkattu näin. Valitse piirrettävä koko ja piirrä seuraavan kuvan mukaisesti. Helman outo muoto johtuu muotolaskoksesta. Kun se on ommeltu oikein, helmalinja näyttää “normaalilta” ja käänne on ommeltavissa normaalisti.


2. Valitsin koon L, jonka olen punaisella merkannut kaavaan. Muotolaskos kannattaa hahmotella käännettä kohti kuten kuvassa. Se peilautuu käänteeseen, koska käänteen sisällä laskos on eri päin.

3. Piirretyssä kaavassa ympyröity kohta on siis tärkeä.


4. Leikattu kappale näyttää tältä. Muotolaskosta ei kannata leikata auki, sillä sen jälkeen ompelu on hankalampaa. Siistein lopputulos tulee jättämällä laskoksen pohja leikkaamatta ja silittämällä valmis laskos keskietua kohti, joten kangas on ihan ehjä tässä vaiheessa.

5. Sama vielä nurjalta. Tähän voit myös esim. liidulla hahmotella muotolaskoksen muodon kuten kuvassa 2 ja 3 on piirretty. Erityisesti laskoksen lähtö helmassa on tärkeä. Merkkaa myös laskoksen pää esimerkiksi nuppineulalla ja pienellä merkillä. Ompele laskos helmasta kärkeä kohti suoralla ompeleella. Tässä kohti voi tehdä usealla eri tavalla. Laskos on mahdollista ommella kuten piirretty, mutta se vaatii tarkkuutta ja on haastavaa. Helpompi tapa on vähän oikaista ja ommella vain laskoksen alku (kuva 3) kuten piirretty ja tämän jälkeen ottaa kiinni laskoksen kärjestä ja ommella sitä kohti kuten luontevinta on.

6. Valmis laskos oikealta puolelta. Helma asettuu nyt oikein ja helmakäänne on mahdollista ommella katkoviivan mukaisesta kohdasta.

7. Laskos nurjalta. Tässä näet miten ompeleen alku lähtee ensin eri suuntaan ja sen jälkeen ommellaan pieni kulma, josta tähdätään kohti laskoksen kärkeä. Tässä näet myös miten laskokseen on ommeltu pyöreämpää muotoa, kuten kaavassa. Tämän voi myös ommella suorempana jos se tuntuu helpommalta – helmaan tulee silti muotoa eikä kaava tästä kärsi. Tärkeää on tuo laskoksen alku, jonka jälkeen helmakäänne taittuu hyvin.

Toivottavasti näillä ohjeilla syntyy Herttoja lisää 🙂