Rehellinen katsaus tilanteeseemme 31.5.2023

Rehellinen katsaus tilanteeseemme 31.5.2023

Muistatte varmaan selviytymismyyntimme viime vuoden loppupuolella? Silloin avasimme rehellisesti tilannettamme tässä kohonneiden kustannusten ja vähentyneiden myyntien keskellä. Tilanne näytti sen jälkeen hyvältä ja tiesimme selviävämme vuoden 2022 loppuun. Vuosi vaihtui ja myynnit hiipuivat uudelleen, kankaiden hinnat jatkoivat kohoamistaan. Päätimme sinnitellä kevään uutuusjulkaisuihin saakka – uutuudet ovat saaneet aina liikettä aikaan niin verkkokaupassamme kuin myymälässämmekin ja siihen päätimme uskoa tälläkin kertaa.

Kevät koitti ja julkaisimme uutuuksia ja toivoimme tietysti teidän pitävän niistä. Paljon saimmekin taas hyvää palautetta niin omista kuin Pomeniankin uutuuksista. Valitettavasti kuitenkin myyntimme on hyytynyt sellaiselle tasolle, jolla emme pitkään enää kohonneita kustannuksiamme pysty maksamaan. Asiakaskyselyssämme 67 % vastaajista kertoi, että aikoo tänä vuonna käyttää vähemmän rahaa vaatteisiin kuin aiemmin. Alkuvuodesta tuo luku konkretisoitui meille hyvin karulla tavalla – verkkokaupassamme oli hiljaisempaa kuin vuosiin.

Meille tärkein periaatepäätös on aina ollut tehdä kaikki työvaiheet niin lähellä itseämme kuin mahdollista. Tämä on tarkoittanut vaatteiden ompelua Suomessa ja kankaiden valmistusta Euroopassa EU-alueella (erityisesti Puolassa). Tämä ei ole halpa valinta ja sen vuoksi vaatteidemme myyntihinta on ollut korkeampi kuin vaikkapa marketeissa saati pikamuotiketjujen valikoimissa. Nyt olemme tulleet tilanteeseen, jossa materiaalikustannukset ovat nousseet niin rajusti, että ne ylittävät vaatteen valmistuskustannukset täällä Suomessa. Tämän kattaaksemme meidän tulisi nostaa nyt vaatteidemme ulosmyyntihintoja. Asiakaskyselyssämme kävi hyvin selväksi, että korkeammat hinnat eivät meillä toimisi – moni on nyt jo ihan rajoilla niiden kanssa. Ymmärrämme tämän.

Olemme siis tulleet pisteeseen, jossa joudumme punnitsemaan periaatteitamme. Jos haluamme jatkossakin valmistaa vaatteita täällä Suomessa (ja te haluatte niin myös!) on joko myynnin kasvettava eli konkreettisesti ostoja tultava reilusti lisää normaalihinnoin, tai joudumme punnitsemaan kangastuotantomme siirtoa edullisempaan paikkaan. Eettiset periaatteet ovat meille yhä tärkeitä ja tämä ei tosiaan ole mietintää kevyimmästä päästä. Luonnollisesti mitä tahansa ”hikipajaa” emme hyväksy missään kohti mukaan valmistusketjuumme. Selvitämme parhaillamme EU-alueelta uusia valmistajia mutta erityisen suuria odotuksia matalammille hinnoille meillä ei ole – vuosien kuluessa olemme näitä selvittäneet jo paljon ennestäänkin.

Täältä löytyy myös yksi aiheeseen liittyvä juttu Hesarista, joka tiivistää jo ingressissään oleellisen: ”Monet kestävästi tuotetut suomalaiset muotimerkit ovat nyt vaikeuksissa. Asenteista kysyttäessä suomalaiset kuluttajat painottavat mielellään vastuullisuutta, mutta todellisuudessa hankinnan sinetöi lopulta usein hinta.” Kotimaiset vaatteet olivat jo nousussa, mutta pandemian, inflaation, energian hinnan nousun ja muun yleisen taloustilanteen vaikutusten takia tällä hetkellä pikamuodilla pyyhkii paremmin kuin koskaan. Me emme ole osa sitä emmekä haluakaan olla.

Tämä on tilanne tänään – rehellisesti. Emme ole luovuttajia ja etsimme jatkuvasti keinoja muuntautua niin, että saamme tästä taas kannattavaa toimintaa. Halusimme kuitenkin jälleen kerran olla avoimia teille – uskomme rehellisyyden voimaan. Jos voit jakaa tätä postausta, tehdä meiltä ostoksen tai vaikka suositella meitä ystävillesi niin olemme kiitollisia. Ilman teitä ei ole meitä ❤️