Vastuullisuusteema: Tähteestä tärkeäksi (materiaalitehokkuus)

Neljäs vastuullisuuden teemamme koskee meille hyvin tärkeää asiaa: materiaalien käyttötehokkuutta. Vaatetuotannossa syntyy käytännössä aina hukkaa mutta tämän ei tarvitse tarkoittaa kankaiden heittämistä roskiin. Materiaalimme ovat suurin päästölähteemme ja sen vuoksi myös aivan liian arvokkaita roskiin heitettäväksi. Olemme siis tehneet tärkeän periaatepäätöksen: meiltä ei lähde tilkkuakaan roskiin!

Ennen kuin kangas edes päätyy meidän ompelimoomme, se on ehtinyt kulkea jo pitkän matkan. Tämän arvokkaan materiaalin hukkaan heittäminen olisi siis sulaa hulluutta. Arvostamme luonnonmateriaaleja ja käytämmekin kankaan mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Meiltä  hukkaan menneen materiaalin määrä vuonna 2021 olikin 0 kg.

Hävikin pienentäminen saa alkunsa jo vaatteita leikatessa. Leikkuuasettelut mietitään aina kankaan leveyden mukaan niin, että hukkakangasta jää mahdollisimman vähän. Toisinaan valmistamme lasten vaatteita samoista kuoseista kuin aikuistenkin vaatteita ja näihin voimme hyödyntää tilkkuja, joita jää aikuisten vaatteita leikatessa. Käytämme tuotannossamme pahvikaavoja, jotka ovat hieman vanhanaikaisia ja hitaampia käyttää, mutta niiden avulla leikkuuasettelut voidaan joka kerta tehdä uusiksi kangasta säästäen.

Tavoitteenamme on, että ompelimme ei tuota lainkaan tekstiilijätettä vaan kaikki ylijäämä voidaan hyödyntää joko omassa tai yhteistyökumppaneidemme tuotannossa. Etsimme myös aktiivisesti uusia yhteistyökumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita ylijäämämateriaaleistamme.  Vuoden 2021 ylijäämämateriaalit on toimitettu 2022 alkuvuonna Rester Oy:lle, jossa niistä jatkojalostetaan kierrätyskuitua. Tavoitteenamme on löytää nyt yhteistyökumppani, joka mahdollisimman lähellä meitä voi kustannustehokkaasti valmistaa kuidusta lankaa, joka voidaan  edelleen kutoa tai neuloa kankaaksi. Meihin voi olla myös yhteydessä sähköpostilla info(at)dreamcircus.fi mikäli materiaalimme sopisivat käyttöösi.

Valmiita vaatteitakaan meiltä ei mene hukkaan, sillä pidämme erien koot kohtuullisena. Vihoviimeiset kappaleet myymme outletissamme alennuksella tuotteen poistuessa valikoimastamme. Jos jotain vielä jää jäljelle tämän jälkeen, lahjoitamme vaatteet hyväntekeväisyyteen tai käytämme ne itse. Esimerkiksi syyskuussa 2021 lahjoitimme viimeisiä kappaleita myymättä jääneistä vaatteista Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:lle.


TÄHDE-tuotesarja

Omassa tuotannossamme valmistamme myös TÄHDE-sarjan tuotteita. TÄHDE-tuotteet valmistamme tuotantomme ylijäämämateriaaleista eli tilkuista! Näin vähennämme syntyvää kangashukkaa, jota vaatteidemme leikkaamisesta aina väkisinkin syntyy. TÄHDE-sarjaamme kuuluu tällä hetkellä viisi eri tuotetta: tumput eli lapaset, hiuspannat, hiusdonitsit, kestovanulaput sekä tiskirätit. Osa on myynnissä tehtaanmyymälässämme ja osa verkkokaupassamme.

TÄHDE-sarjan solmittava hiuspanta

TÄHDE-sarjan solmittava hiuspanta.

Lue lisää materiaalitehokkuudestamme vastuullisuusraportistamme. Voit ladata sen tästä.

Julkaisimme aiemmin vuoden 2021 vastuullisuusraporttimme, joka oli ensimmäinen lajissaan. Sen myötä syntyivät myös viisi vastuullisuuden teemaa, joihin keskitymme erityisen tarkasti työssämme. Esittelemme nämä teemat yksi kerrallaan blogissamme arvoketjun mukaisessa järjestyksessä.

Tunnisteet: