5 vinkkiä vaatteiden pesuun ja huoltoon
5 VINKKIÄ VAATTEIDEN PESUUN JA HUOLTOON
Tämä artikkeli koskee puuvillasta valmistettuja kankaitamme (trikoo, joustocollege). Merinovillaisten vaatteiden hoito käsitellään erillisessä artikkelissa myöhemmin.
Vaatteiden pesu ja huolto on monelle arkipäivää, mutta pysähdytkö koskaan miettimään pyykinpesutapojasi? Kaikille materiaaleille ei käy sama pesulämpötila tai samat kuivaustavat. Meidän kankaillemme ja vaatteillemme on omat pesuohjeensa, toisille merkeille voi olla toisenlaiset.
1 – Pesulämpötila 40 astetta
Pesuohjeemme digitaalisesti painetuille kankaillemme on aina 40 astetta. Tämä koskee niin ensimmäistä pesua (esipesua) kuin kaikkia pesuja sen jälkeenkin. Kuosikankaamme painetaan aina digitaalisesti ellei toisin ole mainittu ja tämän vuoksi pesuohje onkin aina sama 40 astetta. Digipainettujen kankaiden värejä ei tarvitse kiinnittää ensimmäisessä pesussa kuumemmassa lämpötilassa ja tehtaamme myöntävät väreille takuun 40 asteen pesuun.
Yksiväriset, läpivärjätyt kankaat voi pestä myös 60 asteessa. Tämä on kerrottu näiden tuotteiden tuotetiedoissa kuitenkin aina erikseen. 40 astetta on kuitenkin myös ihan sopiva pesulämpötila yksivärisillekin kankaillemme.
2 – Ei rumpukuivausta
Kuivausrummut ovat nykyisin hyvin yleisiä, tiedämme kyllä. Kuivausrumpu kuitenkin kuluttaa kangasta mekaanisesti ja myös kutistaa vaatteita pesukonetta enemmän. Kangastehtaidemme ohjeistus on, että digitaalisesti painettuja kankaita ei myöskään tulisi laittaa kuivausrumpuun. Koska tiedämme monien näitä kuitenkin käyttävän, testaamme kaikki kankaamme myös kuivausrummussa ja yleensä ne kestävät rumpua hyvin. Emme kuitenkaan rumpua voi suositella kuivaukseen vaan ohjeemme on kuivattaa vaatteet esimerkiksi henkarilla, jolloin vaate kuivuu suoraan kauniisti muotoonsa. Jos kuitenkin käytät rumpua, älä koskaan kuivaa sillä rutikuivaksi asti. Näin vältät suurimmat ongelmat.
3 – Käännä vaate pesuun nurinpäin
Vaatteen oikean puolen pintaa säästääksesi tulisi vaate kääntää aina nurinpäin ennen pesukoneeseen laittoa. Hyvä muistisääntö on opetella kääntämään vaate nurinpäin jo pyykkikoriin laitettaessa. Tämän voi opettaa lapsillekin! Etenkin kuosilliset vaatteet pysyvät näin paljon pidempään parempana, kun pesussa kuviopinta ei hankaudu koko ajan muita vaatteita ja pesukonetta vasten.
4 – Silitä tarvittaessa keskilämmöllä
Useimmiten vaatteitamme ei tarvitse silittää ja ne ovatkin siitä helppoja arjen vaatteita. Jos kuitenkin olet erityisen tarkka ja haluat pitää vaatteen kaikkein parhaimpana, sen voi hyvin silittää pesun ja kuivatuksen jälkeen. Säädä rauta tällöin 2 pisteelle, joka useimmissa raudoissa on maksimissaan 150 astetta. Silitetty vaate on aina skarppi!
5 – Puuvilla kutistuu aina ensimmäisessä pesussa
Pieni kutistuma vaatteessa on normaalia ensimmäisessä pesussa. Useimmissa vaatteissamme tämä on alle 5% ja suurimmaksi osaksi kutistuma tapahtuu pituussuunnassa. Jos siis olet epävarma vaatteessa kokojen välillä niin muista miettiä myös tämä kutistuma mukaan! Joustocollege kutistuu trikoota enemmän, sekin enemmän pituussuunnassa. Kuivausrumpu on kuitenkin joustocollegen päävihollinen ja siitä valmistettuja vaatteita emme tosiaan suosittele koskaan laittamaan rumpuun.
Vaatteemme kestävät kaikkein parhaimpana kun muistat nyrkkisäännön: nurinpäin neljässäkymmenessä asteessa ilman rumpua! Tällä pääset vaatehuollossa jo pitkälle.