Ompeluohje: Ehta-peruskaavan taskut

Ehta-peruskaavan taskujen ompelu on herättänyt jonkun verran kysymyksiä. Täältä löydät kuvallisen ompeluohjeen taskujen ompeluun.

Voit ostaa Ehta-peruskaavan PDF-kaavana tästä.

Tässä on esiteltynä ompelutapa, jolla taskupussi muodostuu käyttämällä vain yhtä taskupussikappaletta. Miehusta muodostaa toisen puoliskon taskua.

Ehta-peruskaavan etukappale, taskupussi, resoria ja sakset


Tarvitset etukappaleen ja kokonaisen taskupussikappaleen, jotka näkyvät yllä olevassa kuvassa. Tarvitset myös resorikaitaleen taskunsuun huolittelua varten. (Toista taskua varten tarvitset peilikuvana samanlaisen taskukappaleen ja lisää resorikaitaletta.) Voit leikata resorikaitaleen haluamaasi leveyteen tai käyttää kaava-arkilla näkyvää pääntien kaitaletta apuna.


Leikkaa etukappaleelle kaavamerkkien mukaisesti kaareva aukko – tämä on taskunsuu. Käytä mallina toista taskupussikappaletta (sitä, jossa on samanmuotoinen aukko suoralla sivulla, ompeluohjeissa näet selventävän kuvan).

Resori ommeltuna taskunsuulle

Huolittele kaareva taskunsuu resorilla. Tässä resori on ommeltu saumurilla kaksin kerroin taskunsuulle ja tikattu päältä kuten ohjeessa on kerrottu. Voit myös kantata reunan kolminkertaisella resorilla tai käyttää vaikkapa samaa kangasta kuin miehustassakin. Kuvassa on käytetty tikkauksissa peitetikkikonetta, mutta voit myös käyttää ompelukoneen kaksoisneulaa tai jotain koristeommelta tikkauksiin.


Jos sinulla ei ole peitetikkikonetta, suosittelemme huolittelemaan taskupussin kaarevan reunan saumurilla. Kuvassa tämä vaihe on jätetty välistä ja taskupussi on neulattu suoraan miehustan nurjalle puolelle kaavamerkkien mukaisesti. Kiinnitämme taskun suoraan peitetikkikoneella.

Taskupussi ommeltu kiinni Taskupussi ommeltu kiinni, näkymä nurjalta


Ompele taskupussi oikealta puolelta kiinni miehustaan. Voit ommella sen tunnustellen samalla taskupussin reunaan miehustakankaan läpi, tai voit myös piirtää kevyesti taskupussin muodon etukappaleella kaavaa apuna käyttäen ja ommella viivaa pitkin. Käytä sellaista liitua tai merkkauskynää, jonka tiedät varmasti lähtevän pois kankaalta! Kaksoisneulalla tai koristeompeleellakin saat siistin lopputuloksen, kun olet huolitellut taskun reunan ensin saumurilla.

Tasku on tämän jälkeen valmis! Kuvissa näkyy sekä oikea että nurja puoli taskua. Tee toinen tasku samalla tavalla, jonka jälkeen voit valmistaa vaatteen loppuun ohjeiden mukaisesti. Ole tarkkana sivusaumoissa, että taskupussin ja etukappaleen reuna ovat molemmat kohdallaan yhdistäessäsi niitä takakappaleelle, ettei mihinkään väliin jää reikää.

Osta Ehta-peruskaava PDF-kaavana täältä!