Dream Circus Oy:n vastuullisuusraportti 2021

Tiedote 21.6.2022, julkaisuvapaa

Pieni vaatevalmistaja on ekologisuuden ja eettisyyden edelläkävijä 

Raportti kertoo Dream Circuksen vastuullisuudesta

Meillä, vaatteita Varkaudessa valmistavassa Dream Circus Oy:ssä tiedetään nyt kilon tarkkuudella, paljonko tuotannossa syntyi viime vuonna kangasjätettä ja kierrätyspahvia. Myös biojätteen sekä kierrätyspaperin ja -muovin määrät ovat tiedossa, varastomyyrä ja toiminnanjohtaja Ida näet punnitsi kaikki jätteemme.

Koska vastuullisuus on ollut meille alusta asti brändimme ydin, mittasimme viime vuonna ensimmäistä kertaa hiilijalanjälkemme ja teimme vastuullisraportin. Sirkuksen kaikkien aikojen ensimmäinen vastuullisuusraportti 2021 on nyt valmis.

Liityimme viime vuonna ensimmäisten yritysten joukossa Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen Suomessa, ja saimme sen myötä käyttöömme hiilijalanjälkilaskurin. Valmistimme viime vuonna äitiyspakkaustilauksen ansiosta ennätysmäärän, 26 075 vaatekappaletta. Vuoden kokonaispäästömme olivat 135,1 tonnia, mikä vastaa 12 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Päästöt jaotellaan kansainvälissä standardeissa kolmeen luokkaan eli suoraan yrityksessä syntyneisiin päästöihin, sähkön ja lämmöntuotannon päästöihin sekä laajimpaan ja haastavimpaan luokkaan, missä lasketaan esimerkiksi arvoketjusta, hankinnoista ja asiakkaan käytöstä syntyneet päästöt. Moni yritys huomioi hiilijalanjäljessään vain kaksi ensimmäisestä luokkaa. Se antaa kuvan todellisuutta pienemmästä hiilijalanjäljestä. Meidän hiilijalanjälkeen on laskettu myös kolmannen mittausluokan päästöt materiaalihankintojen osalta, koska meistä on reilua kertoa asiat, niin kuin ne oikeasti ovat.

Hiilijalanjäljen laskeminen paljasti esimerkiksi, että suurin osa päästöistämme syntyy kankaiden valmistuksesta, mikä huomioidaan vain kolmannessa mittausluokassa. Oman ompelimomme päästöt sekä kuljetuksista syntyneet päästöt ovat huomattavasti pienempiä.

Materiaalivalinnoissa sirkuksen vastuullisuus kiteytyy raportissa kolmeen sanaan: laatu, luomu ja läheltä. Hankintaketjun avainsanat ovat puolestaan avoimuus, aitous ja rehellisyys.

Materiaalitehokkuuttamme kuvaa sanapari tähteestä tärkeäksi. Jos kangasylijäämä ei mene oman Tähde-tuotesarjan tai yhteistyökumppaneiden tuotteisiin, se jatkojalostetaan kierrätyskuiduksi. Tavoite on, että voisimme käyttää vielä joskus omia ylijäämiä omien vaatteidemme raaka-aineena.

Tuotteiden laatu ja pitkäikäisyys ovat meille tärkeitä. Siihen kuuluvat ajattomat kuosit ja vaatemallit, joita voi käyttää vuoden jokaisena päivänä. Tämän vuoksi toivomme tosissamme, että asiakkaat harkitsisivat aina vaateostostensa todellista tarvetta.

Kokonaiskuvaan kuuluu, että kaikki yhteistyökumppanimme sitoutuvat arvoihimme. Käytämme vain sertifioitua luomupuuvillaa ja kankaita. Meidän vaatteemme suunnitellaan ja ommellaan Suomessa ja kankaat valmistetaan kahdessa tehtaassa Puolassa. Auditoinnit tehtaisiin takaavat, että arvomaailmamme ovat samanlaiset.

Vastuullisuus syntyy pienistä, suurista teoista. Siksi meillä esimerkiksi ommellaan nykyisin ledilamppujen valossa, eikä meille tule koskaan lavaa pienempää kangaslähetystä. Yhteen lavaan mahtuu noin 50 rullaa trikoota tai 25 rullaa joustocollegea.

Eihän meidän olisi tarvinnut tehdä vastuullisuuden eteen mitään näin perusteellisesti, eikä kukaan vaadi näin pieneltä, 14 työntekijän firmalta laajaa vastuullisuusraporttia. Me kuitenkin haluamme, että kaikki, mitä teemme on asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille läpinäkyvää. Viherpesu on sirkukselle vierasta.

Kangasjätettä syntyi muuten viime vuonna leikkuussa 1 400 kiloa, eikä siitä mennyt grammaakaan roskiin.

Lisätietoja vastuullisuusraportista: Unelmien seremoniamestari, Dream Circus Oy:n luova johtaja Laura Kemppainen.

Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse laura@dreamcircus.fi

Puh. 045 2566 116

Raportti löytyy ladattavana tiedostona tätä linkkiä klikkaamalla.

 

Dream Circus Oy pähkinänkuoressa:

Perustettu 2018, edeltäjä KatiK design 2014.

Liikevaihto viime vuonna 772 000 euroa, työllisti 14 työntekijää vuonna 2021.

Myyntikanavat: verkkokauppa, tehtaanmyymälä, jälleenmyyjät kotimaassa, kankaiden jälleenmyynti myös ulkomailla.

Arvot: elämänilo, eettisyys, ekologisuus, paikallisuus, kotimaisuus ja suomalainen työ.

Tuotemerkki ehta by Dream Circus rekisteröity Suomeen, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Valikoimissa vaatteita, kankaita sekä sisustustekstiilejä, joista kaikki on suunniteltu ja valmistettu Suomessa tai mahdollisimman lähellä.

Raportti yhteenveto

Tunnisteet: